Pandan Kaya Kek

Sumber dari  kak Siti Sobehah

Bahan A

6 biji telur ( di sejukkan) telur gred A

170 gram tepung superfine

85 gram tepung jagung

1 suduteh baking powder

145 gram gula castor

1 sudu besar Q75/ovalette

1 suduteh esen pandan

1 suduteh pewarna hijau

¾ cawan air sejuk

Bahan B

½ cawan butter cair

Cara membuatnya:

1. Campur semua bahan A dan mesin  dengan kelajuan tinggi sehingga kembang.

2. Masukkan butter cair kacau dengan menggunakan sudip

3. Bakar dan biarkan sejuk.

4. setelah sejuk bolehkah di lapiskan dengan kaya.

 

Bahan untuk kaya

¾  tin susu cair

1 tin air sejuk

10 gram agar-agar serbuk

¾ cawan gula

3 sudu besar tepung jagung

Sedikit garam

Pandan oil dan pewarna hijau

Cara membuat Kaya:

1. Masak semua bahan sehingga mendidih dan pekat (guna api pelahan)

Apabila masak lapiskan dengan kek

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: