Picture1

pie tee 3

Bahan-bahan

50 gram tepung gandum

50  gram tepung beras

200 gram air

1 biji telur  gred A

Garam secukupnya

Minyak secukupnya  –

Cara membuat kulitnya:

  1. Satukan semua bahan dan kacau rata.
  2. Tapis dan biarkan  sebentar
  3. Panaskan acuan. Dan celup kan acuan pie tee ke dalam adunan tepung dan masukkan ke dalam minyak – dengan menggunakan api yang perlahan .
  4. Keluarkan dari acuan apabila kulitnya sudah mengeras.
  5. Goreng sehingga kekuningan.

pai tee5

Bahan untuk intinya:

1 sengkuang – di sagat

1 carrot di – sagat

tauhu yang di goreng dan di potong kecil

udang di letakkan sedikit garam dan dimasak sekejap da toskan

campurkan semua bahan-bahan carot,sengkuang dan tauhu. masukkan kedalam bekas pai tee.

hiaskan dengan udang, cili merah dan daun sup, serta bawang goreng.

letakkan sos dan taburkan kacang tanah

cili merah dan daun sup di mayang halus

bawang goreng

kacang tanah yang siap di goreng di tumbuk halus untuk di taburkan di bahagian atas.

sos cili thai secukupnya atau kuah kacang.