Picture1

red valvet

red velvet3

1 1/4 cups (125 grams) tepung kek

1/4 teaspoon baking powder

1/4 teaspoon garam

1 tablespoons (10 grams) cocoa powder

1/4 cup (57 grams) butter

3/4 cups (150 grams) gula castor

1 biji telur

1/2 teaspoon vanila

1/2 cup (120 ml) buttermilk

1 tablespoon pewarna merah cecair

1/2 teaspoon cuka

1/2 teaspoon baking soda

Cream Cheese Frosting:

250 gram cream cheese

1/2 teaspoon vanila

1/2 cup (60 grams) gula icing

2/3 cup (160 ml) cold heavy whipping cream

Cara membuatnya:

1. Ayak tepung, baking powder, garam dan serbuk koko. Ketepikan.

2. Pukul butter sehingga gebu.

3. Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati dan gebu.

4. Masukkan telur,  sehingga habis dan masukkan vanila.

5. Setelah adunan sebati, masukkan tepung dan kacau rata berselang seli dengan buttermik( masukkan pewarna dalam buttermilk)

6. Dalam satu bekas kecil letakkan soda bicarbonat dan masukkan cuka)

7. Akhir sekali baru masukkan soda bicarbonat yang telah di campur cuka ke dalam adunan. Kacau rata.

8. Masukkan dalam acuan.

9. Bakar sehingga masak.

10. Sejukkan dahulu sebelum di letakkan frostingnya.

Cream cheese Frosting:

1. Dengan menggunakan mixer pukul cream cheese sehingga kembang.

2. Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati.

3. Masukkan whipping cream dan pukul sehingga frosting menjadi kental dan bolehlah di paipkan ke atas kek.

* gandakan adunan bagi menghasilkan sebiji kek besaiz 8-9 inci.