kek karot3

 

kek karot2

Carrot Cake

 

Bahan A (ayak)

375 gm SRF (self-raising flour)

1 ½ teaspoons Serbuk penaik

1 teaspoon Baking Soda

1 ¼ teaspoons Cinnamon powder

 

Bahan B

¼ teaspoons Salt

135 gm Brown Sugar

180 gm Castor Sugar

Bahan C

100 gm Corn oil

100 gm Melted Butter

 

Bahan D

4 Eggs (pukul sedikit)

 

Bahan E

355 gm Grated Carrots

30 gm Walnuts (chopped)

Cara membuatnya

1) mula-mula masukkan Bahan B ke dalam Bahan A kemudian kacau rata

2) setelah sebati masukkan Bahan C gaul rata

3) kemudian masukkan Bahan D

4) akhirnya masukkan Bahan E gaul rata

5) bakar ke 180C-150C bergantung pada oven selama 45 minit

6) setelah siap dibakar biarkan carrot cake tersebut sejuk dahulu sebelum disapu bahagian topping

 

*gunakan acuan 9 inch round atau 9x9x1.5inc square (terpulang)

 

Topping

Bahan A

180 gm Cream cheese

40 gm Butter

40 gm Icing sugar

1 teaspoon Lemon Juice

 

1) mix all ingredient until smooth

2) kemudian sapu rata diatas carrot kek

 

selamat mencuba😀

 

 

kek karot4