seri muka pandan1

LAPISAN BAWAH:

Bahan A (bahagian bawah)

500gm beras pulut

300 ml santan pekat

300 ml air

2 tsp gula

2 tsp garam halus-anggaran 7 gram

2 helai daun pandan di simpul

 

Cara-caranya:-

1. Rendam pulut sekejap. Basuh dan toskan

2. Masukkan semua bahan diatas, gaul rata. Kukus selama 1/2 jam

3. Apabila pulut masak, tekan pulut sehingga betul2 padat.

Bahagian B ( Lapisan Atas)

250gm gula pasir

100 gram tepung gandum

400ml santan pekat

400ml air pandan ( anggaran 4-5 helai)

4 biji telur dipukul sedikit

Garam secukupnya ( anggaran 7 gram)

Sedikit pewarna hijau epal

serimuka pandan

Cara-caranya:-

6. Campurkan semua bahan B dan kacau rata. Tapiskan

7. Masak sekejap sahaja, sehingga naik wap.

8. Kukus pulut yang telah di padatkan tadi sekejap, anggaran 5 minit.

9. Masukkan adunan B dan kukus sehingga masak anggaran 30 minit

Guna loyang 10″ x 10″ x 2″ sapu minyak dan alaskan dengan plastik