kuih angkoo8

Bahan A

250g tepung pulut

30g gula

200 ml santan

50 ml air  – anggaran

Sedikit pewarna

Bahan B

50g tepung beras

125ml air

Intinya:

250 gram  kacang hijau yang di buang kulit

250 gram  gula – ikut manis

Cara membuatnya

  1. Rendam kacang hijau 3-4 jam dan kukus sehingga kacang lembut.
  2. Mesin dengan sedikit air sehingga kacang halus.
  3. Masakkan kacang hijau dengan gula sehingga  menjadi pes, sebati dan kental.
  4. kuih angkoo9
  5. kuih angkoo10

Cara membuat kulitnya:

  1. Campurkan tepung beras dan air  ( bahan B) dan masak dengan api pelahan.
  2. Angkat dan masukkan kedalam bahan A dan gaulkan sehingga menjadi doh.
  3. Balutkan  inti dengan doh yang sudah siap.
  4. Letakkan diatas daun pisang yang di sapu minyak.
  5. Kukus 8-10 minit. Api sederhana.
  • Kalau  guna minyak, tambahkan 75ml minyak masak.