Bahan A

1 cawan tepung beras

2 camb tepung kastard
1 cawan santan pekat
3 1/2 cawan air
1/2 cawan gula merah
200 gm gula putih
Garam

Bahan B
1 /130 gram keledek – potong dadu dan rebus/kukus
1 cawan kacang hijau rebus
1 cawan jagung
1 cawan kacang kuda di rendam dan di rebus sehingga lembut
1 cawan pisang di potong dadu

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan A dalam satu bekas dan kacau sehingga gula hancur
kacau dengan api yang sederhana.

Apabila sudah naik wap, masukkan kacang kuda, dan kacang hijau.
Apabila adunan sudah pekat baru masukkan jagung dan pisang.
Kacau sehingga berkilat dan masak.

 

 

 

 

130 gram keledek – potong dadu dan rebus/kukus
1 cawan kacang hijau rebus sehingga lembut dan di toskan
1 cawan jagung
1 cawan kacang kuda di rendam dan di rebus sehingga lembut
1 cawan pisang di potong dadu

Kacang tanah di goreng – kalau suka boleh di tumbuk dan di taburkan di atas bubur asyura.