Pandan Kaya Kek

Sumber dari  kak Siti Sobehah

Bahan A

6 biji telur ( di sejukkan) telur gred A

170 gram tepung superfine

85 gram tepung jagung

1 suduteh baking powder

145 gram gula castor

1 sudu besar Q75/ovalette

1 suduteh esen pandan

1 suduteh pewarna hijau

¾ cawan air sejuk

Bahan B

½ cawan butter cair

Cara membuatnya:

1. Campur semua bahan A dan mesin  dengan kelajuan tinggi sehingga kembang.

2. Masukkan butter cair kacau dengan menggunakan sudip

3. Bakar dan biarkan sejuk.

4. setelah sejuk bolehkah di lapiskan dengan kaya.

Bahan untuk kaya

¾  tin susu cair

1 tin air sejuk

10 gram agar-agar serbuk

¾ cawan gula

3 sudu besar tepung jagung

Sedikit garam

Pandan oil dan pewarna hijau

Cara membuat Kaya:

1. Masak semua bahan sehingga mendidih dan pekat (guna api pelahan)

Apabila masak lapiskan dengan kek