Bahan A – gaul tepung dan garam, gaulkan dengan pelanta hingga berderai.
Masukkan secukupnya air.
4 cawan tepung gandum
1 camb pelanta
2 cam kecil garam- anggaran
Air secukupnya

Bahan B – gaul sehingga menjadi doh.
2 1/4 cawan tepung gandum
130g shortening – anggaran

 

Cara membuatnya:

Bahagikan setiap bahagian kepada 4 bahagian.
2. Letakkan bahagian B ke dalam bahagian A dan bulatkan.
3. Gelek dan gulung,
4. Ulangi sebanyak 4 kali.

Inti

500 gm daging cincang
6 biji kentang- di potong dadu
1 labu bawang besar di potong dadu

1 camb rempah daging
1 camb rempah kurma
2 ulas bawang merah
Gula, bahan perasa dan garam
Minyak untuk menumis
Daun sup dan daun bawang.

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah.
2. Masukkan rempah kari sehingga naik bau.
3. Masukkan daging dan kentang sehingga lembut.
4. Masukkan bawang besar dan bahan perasa ( garam, gula, perasa) .
5. Angkat dan masukkann daun sup dan daun bawang.

Like · Share