Bahan-bahan

2 cawan beras brasmati

2 camb minyak masak
1 camb minyak sapi

Bahan A –
1 inci halia – di mayang
2 bawang merah di mayang
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
4 biji buah pelaga

Bahan B
1/2 cawan susu cair
2 3/4 cawan air
Garam
Sedikit kunyit serbuk
Bahan untuk hiasan
Bawang goreng dan daun sup

Cara membuatnya:
1. Rendam beras selama 10 minit dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi dan minyak masak.
3. Tumiskan bahan A ( halia, bawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau.
4. Masukkan air dan susu serta sedikit kunyit dan garam secukupnya.
5. Apabila mendidih masukkan beras. Pindahkan ke dalam periuk nasi letrik.
Like · Share